Bluetooth 4.0 Stereo Ses Alıcı Modülü


C7THN50004 kod çözücü yongası etrafında inşa edilmiş ucuz ve güzel bir bluetooth modülü. Pek çok sitede Bluetooth 4.0 Stereo Ses Alıcı Modülü diye satılıyor.

Kolaylıkla bir anfinin içine, bir oto teybinin içine, bir ses siteminin içine monte edilebilir. Bir kutu içine monte edilip taşınabilir, bağımsız bir bluetooth modülü gibi de kullanılabilir. Oldukça işlevsel. Bizzat alıp denedim ve sonuç oldukça tatminkar.

İnternette aratırken işlemci adıyla ( C7THN50004) görsellerde arattığınızda pek çok örneğe ulaşabilirsiniz.

Kablolama sistemi çok basit ama gürültüsüz bir çıktı alabilmek için biraz dikkat etmek gerekli. Kabloları uzun kullanmayın, beslemeyi güzelce regüle edin.Pille beslemiyorsanız LM7805 gibi regüle entegrelerinden kullanın. Sonuç oldukça başarılı.

Modül C7THN50004 markalı 28 pin küçük bir entegre ve 8Mb seri flash bellek olan ZD25D80 tarafından yönetiliyor. 5V girişinde polarite koruma diyotu ve breadboard dostu 2.54mm erkek pin header var. Ana yonganın hemen yanında UART iletişimi için büyük olasılıkla, lehimlenmemiş - dört kutuplu bir konektör var. 

Modül üzerindeki pinler: cihaza güç vermek için 5V ve GND, L ve R ses çıkışları, genel amaç için MUTE girişi ve bir LED çıkışı. Yedinci pin, ana çipin birinci pinine bağlı olmasına rağmen işaretlenmemiş.

Elektronikten anladığınızı ve gerekli güvenlik bilgisine sahip olduğunuzu varsayıyorum.  Devrenin kurulumu birkaç dakika sürer. SW1 isteğe bağlıdır ve çıkışların sesini kısmayı planlamıyorsanız yok sayabilirsiniz. Ancak, LED kullanışlıdır , mutlaka kullanmanızı tavsiye ederim. Çünkü bluetooth bağlantı durumunu gösterir: Hızlı yanıp sönme cihazın eşleştirilmediğini, tam açık LED cihazların eşleştirildiği ve yavaş yanıp sönen LED eşleştirildiğini ve ses verilerini aldığını gösterir.
LED için 1K direnç kullanın. L ve R çıkışlarında minimum 10uF elektrolitik kondansatörler kullanın. 

Ben besleme için aşağıdaki gibi bir devre kullandım. AC giriş için 10volt çıkışlı bir transformatör kullandım. Kurduğum devrede  7805 entegresi aşırı ısınmadığı için soğutucu kullanmadım. Ama 10 voltun üstüne doğru çıktığınızda ısınma artacaktır. Siz siz olun küçük bir alüminyum soğutucu mutlaka kullanın. 

Beslemedeki köprü diyotu hazır köprü diyotlarla kurabileceğiniz gibi 4 tane 1N4001 gibi düşük voltajlı diyotlar da kullanabilirsiniz. 7805 devresindeki kondansatör değerlerini internette araştırdığınızda faklı farklı olduğunu görürsünüz. Çok kritik değiller yakın değerlerin hepsini kullanabilirsiniz. Deneme yanılmayla da sonuca varabilirsiniz.

Eski laptop pillerinin içinden çıkan 3.7v'luk iki tane pili  seri bağlayarak (7,4V) yukarıdaki devrede  pilin + ucunu 1 nolu bacaktan,  - ucunu da şaseden verdim. Devre çok akım çekmiyor. Yaptığım ölçümlerde  60mA'den fazla akım çekmedi. Bu durumda dışarıdan pille beslemede de uzun süre kullanılabilir. 

Devreyi kurup, çalıştırıp cep telefonunuzun bluetoot'unu  açıp çevrenizdeki cihazları aramaya başladığınızda modül listenizde WIN668 ismiyle yer alıyor. Bağlanıp müziği keyfini çıkarın.









Yorumlar

Yorum Gönder